Daha önce bir tatil için bir karavan kiralamadıysanız, bu benzersiz seyahat yöntemini düşünmek isteyebilirsiniz. Seyahat etmek istediğiniz yere kolaylıkla ulaşım sağlayabilir, konforlu iç dizaynı sayesinde adeta tekerlekli bir otel olan karavanda keyifle konaklayabilirsiniz. Üstelik izole tatilinin yükselişe geçmesiyle artık daha çok karavan kiralama seçeneği de bulunuyor. Fakat karavan kiralamadan ve tatilinize başlamadan önce, karavanlar hakkında temel bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Gelin karavanlar hakkında bilinmesi gereken şeyler nelermiş, hep birlikte bakalım.

Kiralık Karavanlar Kaç Çeşittir?

İyi bir karavan, karavanlarda bulunması gereken bulunan en yaygın özelliklerin birçoğuna sahiptir. Standart bir karavanda edilmiş bir kamp aracında prizler, yatak, koltuk, banyo ve küçük bir mutfak alanı bulunacaktır. Buna ek olarak, çoğu kiralık karavan rahat yataklara sahiptir, böylece her gece bir dilediğiniz yerde konaklayabilirsiniz. En çok merak edilen konulardan bir tanesi ise karavan türleridir. Kiralık karavanlar motorkaravan ve çekmekaravan olmak üzere 2 çeşittir. Gelin kiralık karavan çeşitleri nelermiş beraber bakalım:

Motorkaravan: Genellikle motokaravanlarda araç kliması, mutfak ve tuvalet gibi karavan tatilini daha konforlu hale getirecek özellikler bulunur. Motorkaravanlar için çekiş sağlayacak herhangi bir araca ihtiyaç olmaz. Bu karavan çeşidi, 2–4 kişilik seyahatler için uygundur.

Çekmekaravan: Bu karavan modelleri büyük araçların çekişine uygundurlar. Bu sebeple çekme karavan tercih etmeniz durumunda karavanın bağlanacağınız güçlü bir aracınız yoksa, çekme karavan ile birlikte çekiş gücü yüksek bir araba da kiralayabilirsiniz. Çekmekaravanlar 2-6 kişi arası kapasiteye sahip olan, yatak, tuvalet/banyo, mutfak gibi yaşam modüllerinin bulunduğu bir karavan modelidir.

Karavan Kullanmak için Özel Ehliyet Gerekir Mi?

Azami yükleri 3500 kilogramın üstünde olan ve yük taşımalarda kullanılan araçlar mevzuatta kamyon olarak geçiyor ve B sınıfı ile değil C sınıfı ehliyet ile kullanılabiliyor. Motokaravan kullanmak için ekstra bir ehliyet sınıfı edinmeye ihtiyacınız yok B yeterli oluyor. Çekme karavana geldiğimizde durum biraz farklı oluyor. Çekme karavanın ağırlığı 750 kilogramdan fazla olursa geçerse bu taşıtları araçlarınıza takarak kullanmak için ehliyet sınavını başarıyla geçmeniz ve römorklu araçları kullanabileceğinize ilişkin yeni sınıf bir ehliyet alıp sürücü belgenize işletmeniz gerekiyor.

İlk Defa Karavan Kiralama Yapacaklar Nelere Dikkat Etmeliler?

İlk defa karavan kullanacaksanız nelere dikkat etmeniz gerektiğini merak ediyor musunuz? Eğer cevabınız ‘’Evet!’’ ise kiralık karavanlar hakkında bilgi sahibi olacağınız içeriğimize devam edelim.

Kusursuz Bir Karavan Tatilin Anahtarı: Plan

Bir karavan tatili yapmaya karar verdikten sonra, ne tür bir karavan kiralayacağınızı, nerede kalmak istediğinizi ve yol boyunca ne yapmak istediğinizi belirlemeniz gerekir. Bu kararları aldıktan sonra, bütçenizi oluşturmak, belirli etkinlikleri planlamak ve yemek organizasyonu yapmak için bu bilgileri kullanabilirsiniz. Karavan seyahatinizi baştan sona planlamak, karavan kiralama hizmetinden en iyi şekilde yararlanmanın anahtarıdır.

Kiralamak İstediğiniz Karavanı Doğru Seçin

Nereye gittiğinizi ve sizinle birlikte kimin geldiğini öğrendikten sonra, kiralamak için doğru ebatta karavan seçebilirsiniz. İdeal bir karavan; herkes için yeterli uyku alanına, salon için yeterli alana ve karavan parkında veya kamp alanında yemek yapabilmeniz için doğru mutfak araçlarına sahip olmalıdır.

İpucu: Bir karavanın konforu kişiden kişiye değişebilir. Bu yüzden karavanı kiralamadan önce aracı yakından görmelisiniz faydalı olacaktır.

Herkesin Eğleneceği Rotalar Oluşturun

Karavan kiralamanın en büyük avantajlarından biri, hemen istediğiniz yere gidebilmenizdir. İster ormanlık alan, plaj veya lüks bir belde olsun; herkesin yol boyunca eğlenebileceği yerlere gittiğinizden olduğundan emin olun.

Bütçenizi Planlerken Ekstra Maliyetleri Hesap Edin

Tüm seçenekleri araştırırken (karavan kiralama, etkinlikler, ihtiyaçlar vb.) bütçenizi planlamak karmaşık bir hal alabilir. Aşağıdaki ipuçlarında da görebileceğiniz gibi, bütçeniz yalnızca kiralamayı seçtiğiniz karavanı, araç, park ve kamp ücretleri, olanaklar ve yol boyunca diğer her şey için ekstra ücretleri de kapsayacaktır. (Konaklama alanındaki ücret, Milli Park geçişleri, benzin, spontane geziler ve her bir varış noktasında yemek ve aktiviteler gibi) Karavan kamp alanları ekstra ücretlere ve fiyatlara sahip olabilir. Bu ekstralardan bazıları karavan parkında ek geceler, propan, jeneratör kiralama veya yakacak odun içerebilir. Ayrıca, kamp alanına çift yönlü ulaşım (kendi aracınızı kiralamak veya bir servis veya toplu taşıma aracı kullanmak) gibi konular da ekstra maliyetlere sebep olabilir.

Doğru Karavan Kamp Alanı Seçiminin Önemi

Bir karavan parkı veya bir kamp yeri seçerken, planladığınız yere benzer bir yolculuk yapan kişilerin yorumlarını okuyun. Ayrıca, konaklamanız sırasında istediğiniz tüm özelliklere ve işlevselliğe sahip bir yerde kaldığınızdan emin olmanız, konforlu bir kamp yapmanın anahtarlarından bir tanesidir. Ayrıca sizin için yazdığımız en iyi kamp yerleri yazımıza da göz atabilirsiniz.

Karavan Sürmenin Araba Sürmekten Farklı Olduğunu Unutmayın

Bir araba kiralamadan önce bir karavanın sürüşü konusunda rahat olduğunuzdan emin olun. Karavan kiralarken sürüş testi yapmanız oldukça önemlidir. Aynı zamanda karavan kiralama şirketleri de aracı kullanırken sorun yaşamamanızdan emin olmak ister. Eğer ilk defa karavan kullanacaksanız ilk etapta park etme sorunları yaşayabilirsiniz. Bu yüzden arkadaşlarınızdan veya park personelinizden yardım istemekten çekinmeyin. Genellikle karavanla seyahat etmeyi alışkanlık haline getirenler diğer karavan severlere yardım etmeye son derece istekli olurlar.

Kiralık Karavan Bağlantıları Hakkında Strese Gerek Yok

Karavan tatiliniz ihtiyaç duyacağınız elektrik ve tesisat aksamları gözünüze karışık gelebilir. Karavan kiraladıktan sonra hizmet aldığınız şirketten su, elektrik ve kanalizasyona nasıl bağlanacağınıza dair bilgilendirme veya kılavuz isteyebilirsiniz. Karavan kamp alanına vardıktan sonra bağlantılar konusunda hala kafanız karışıksa, etrafınızdakilerden veya park personelinden yardım istemeniz en doğrusu olacaktır. Çünkü yanlış teçhizat bağlayarak karavanın elektrik sistemini bozabilir veya herhangi bir arıza çıkmasına sebep olabilirsiniz.

Kiralık Karavanlardaki Atık Su Tankı Meselesi

Genellikle motorkaravanlardaki su tankı hacmi 10 ile 30 litre arasındadır. Peki atık suları nasıl boşaltacağınızı düşündünüz mü? Motorkaravanlarda bulunan atık sular, özel bir motor sayesinde dışarı fışkırtılır ve bu sistem genelde aracın altında ya da yan tarafında olur. İlk defa karavan kiralıyorsanız ve karavan kiralama şirketiniz veya bulunduğunuz kamp alanı atık su boşaltma hizmeti yapıyorsa, bu hizmetlerden faydalanmayı düşünebilirsiniz. Eğer atık suyu kendiniz boşaltmayı isterseniz, bu konuda yardım isteyebilir ve videolar izleyebilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var; Atık su işlemleriyle ilgilenmek istemezseniz, kamp alanındaki umumi tuvaletleri ve duşları kullanabilirsiniz.

İpucu: Atık sularınızı otoyol gibi sık kullanılan alanlara değil boş tarla veya toprak yola boşaltmanız çevre ve doğa açısından en doğru yol olacaktır.

Yemeklerinizi Karavanda Pişirerek Tasarruf Edin

Bir karavan kiralarken tasarruf etmenin en kolay yollarından biri yemek işlerini karavanda yapmaktadır. Genellikle kiralık karavanlarda buzdolabı da bulunur ve karavanda elektrik bağlantısı varsa, yiyeceklerinizi kolaylıkla taze tutabilirsiniz. Atıştırmalıklarınızı, içeceklerinizi ve yemek hazırlama gereçlerinizi seyahatinizden önceden temin etmek işinizi kolaylaştıracaktır.

Karavan Tatiliniz İhtiyaç Duyabileceğiniz Bir Malzeme Listesi Hazırlayın

Artık karavan kiralamaya ve yola çıkmaya hazır olduğunuza göre, ilk adım karavan tatilinde ihtiyaç duyabileceğiniz eşyaların listesini oluşturmak olmalıdır. Tüm seyahatlerde olduğu gibi bu liste içeriğiniz nereye gittiğinize ve ne kadar süre kalmayı planladığınıza göre değişecektir. Rahat bir karavan seyahati yapmanız için listeniz şunları içermelidir:

  • Yolculuğunuz boyunca yiyecek ve içecekler
  • Bulaşık yıkama ve diğer temizlik için içme suyu
  • Yolculuğunuz boyunca hava koşullarına uygun giysiler
  • Yatak için temiz çarşaflar ve yastıklar
  • Mini mutfak yakıtı (gerekirse propan veya bütan)
  • Temizlik ürünleri (mendiller, sabunlar ve rahatça kullanabileceğiniz her şey)
  • Ücretler ve planlanmayan diğer masraflar için nakit
  • Kamp alanları için bağlantı kabloları
  • Paketleme listenizi bir araya getirdikten sonra, tüm seyahatiniz için bir bütçe belirlemeniz gerekir. Bu, ne kadar yol gitmek istediğinize ve kamp maliyetlerine bağlı olarak değişebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir