Yemyeşil bir ormanda ya da efil efil esen bir deniz kıyısında dilediğiniz kadar kalabileceğiniz bir oteliniz olsa… Otel hayali biraz abartıya kaçsa bile rahatça kalabileceğiniz bir yeriniz olsa… Mesela bir karavan! Kalabalıktan uzak, doğayla iç içe özgür bir tatil düşlüyorsanız, siz de karavan kiralayanlar kervanına katılmayı düşünmelisiniz.

İçinde yatağı, küçük mutfağı, hatta elektriği ve suyu bile bulunan karavanlarla tatile çıkanların sayısı günden güne artıyor. Karavan kiralayanların birçoğu, kısa süre içinde bu konfora alışıp, kendi karavanını satın almaya karar veriyor.

Siz de hayatınızda bir kez olsun karavan tatili yapmayı denemeye ne dersiniz? Tek yapmanız gereken karavan kiralama hizmeti veren şirketlere bir göz atmak.

Tekerlek Üzerinde Masal Gibi Tatil: Karavanla Tatil Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Karavanların İçinde Neler Var?

Modern karavanlar; çekme karavanlar ve motor karavanlar olarak ikiye ayrılıyor. Çekme karavanlar, bir aracın arkasına monte edilerek hareket ettiriliyor. Motor karavanlar ise normal bir araç gibi kullanılıyor. Sürüş dışında bu iki karavan arasında içindeki donanım ve imkan bakımından fark bulunmuyor.

Bu iki sınıflandırmanın dışında bir de karavan parklarında genellikle yerinden oynatılmayan statik karavanlar var. Bunlar bir motorlu taşıttan ziyade altında tekerlekleri olan ama sıkça seyahat etmek amacıyla inşa edilmemiş küçük evler. Hani şu televizyon programlarında gördüğümüz minicik ahşap veya prefabrik evlere benziyorlar.

Karavanların içinde ön kısımda oturma alanı ve mutfak yer alıyor. Orta kısımda ise genellikle tuvalet ve banyo bulunuyor. Karavanın arka kısmında ise yataklar yer alıyor. Bazı karavanlarda yüksek tavana, alana ve kullanıma göre ranzalı yataklar da bulunabiliyor.

Karavanlar, içinde yaşayanların kendi yemeklerini hazırlayabilmeleri için mini mutfaklara sahipler. Küçül bir ocak, mini buzdolabı ve mutfak lavabosu bulunuyor.  Bazen lüks karavanların içinde mini fırın veya mikrodalga fırın hatta ses ve eğlence sistemleri bile bulunabiliyor.

Karavanların içinde oturma alanı bulunsa da günün büyük çoğunluğunu dışarıda geçireceğiniz için karavanın tentesi de size gölge alan sağlıyor. Uzun süreli karavan deneyimini daha keyifli ve konforlu hale getirmek için bazı karavanlarda televizyon ve klima da bulunuyor.

Karavanda Elektrik ve Su Var mı?

Karavanlar, kamp alanları dışında konakladığınız zamanda size bir süre yetecek kadar elektrik ve su imkanı sağlıyor.

Karavanların birçoğunda güneş enerjisi panelleri, şarj edilebilir aküler ve elektrik teçhizatı bulunuyor. Karavanlardaki elektrik şarj edilmeden kullanım yoğunluğuna göre birkaç günden 1 haftaya kadar dayanabiliyor.

Bunun dışında kamp alanlarında belirli ücretler karşılığında kampın elektrik istasyonundan yararlanabiliyor ve akülerinizi şarj edebiliyorsunuz.

Yine de tüm bunlara rağmen bir aksilikle karşılaşmamak elektriksiz kalmamak için jeneratör alabilir veya kiralayabilirsiniz.

Karavanlarda su ihtiyacını karşılamak için su tankları bulunuyor. Lavabolarda, iç ve dış duşlarda kullanılan su, bu depolardan geliyor. Karavan su depoları genellikle 200 litre kapasiteli oluyor.

Bunun dışında karavanda kullanılan suların toplandığı bir de atık su deposu yer alıyor. Pis su deposu olarak da bilinen bu tankta tuvalet, duş ve lavabolardan gelen atık su birikiyor.

Karavan Kullanmak İçin Hangi Ehliyet Gerekir?

Farklı karavan türlerini kullanabilmek için farklı ehliyet sınıflarında sürücü ehliyetleri gerekiyor.

Çekme karavan kullanacaklar için karavanın ağırlığı doğrultusunda gerekli ehliyetler şu şekilde; çekme karavanlarda yüklü ağırlığı 750 kilogramın altında olanları B, C, D sınıfı ehliyet sahibi sürücüler kullanabiliyor.

Yüklü ağırlığı 3500 kilogramın altında olan motor karavanlarda ise B sınıfı sürücü ehliyeti yeterli oluyor.

Kamyon şeklindeki karavanları kullanmak için C sınıfı sürücü belgesi, otobüs biçimindeki karavanları kullanmak için ise E sınıfı sürücü belgesi gerekiyor.

Karavanda Yaşamanın Avantajları

Karavanda yaşamanın en büyük avantajı elbette hareket özgürlüğü… Kamp yasağı olmayan herhangi bir yere karavanınızı park edip, dilediğiniz müddetçe konaklayabilirsiniz. Doğayla iç içe bir tatil deneyimi yaşarken ister kalabalığa karışabilir ister kendinizle baş başa kalabilirsiniz.

Karavanda konaklarken gün içinde sabah denize gidip, öğlence bir antik şehri gezebilir, akşamda ormanda kalabilirsiniz. Yani nerede ne kadar vakit geçireceğiniz size bağlı. Tek yapmanız gereken sandalyeleri toplayıp, kontağı çevirmek.

Özellikle sosyal mesafeyi korumak, kabalıktan izole bir konaklama için karavanlar oldukça iyi bir seçenek sunuyor. Otellerden farklı olarak sizden başka kimsenin temas etmediği mutfakta yemeğinizi hazırlayıp, yine kendiniz servis edip yiyebilirsiniz. Size özel banyo ve WC de büyük kolaylık sağlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir