Türkiye’nin En Keyifli Karavan Rotaları
11 Temmuz 2021
Hayallerini, arzularını değişen şartlara göre uyumlamak belki de insanoğlunun en büyük ve güçlü özelliklerinden… Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19) salgını ile birlikte seyahat alışkanlıklarımız değişirken bu süreç yeni seyahat trendleri listesini oluşturmaya başladı bile. Doğa tatilleri yükselişe geçerken karavan ile seyahat etmek isteyenlerin sayısı da giderek artıyor.
“Kendi eviniz yanınızdayken” seyahat etmenin güven ve konforu ile karavan rotaları şimdi çok daha cezbedici. Kendi karavanınızı dilediğiniz gibi dekore etme özgürlüğünüz varken lüks karavan tatilleri ile güneşin doğuşuna, kuşların melodisine şahit olmaya ne dersiniz? Karavanla tatil yapanlar önümüzdeki yıllarda seyahat trendlerinin belirleyicisi olacak. Türkiye’nin en keyifli karavan rotalarını sizler için hazırladık:
Gökçetepe Tabiat Parkı, Keşan
Keşan sınırları içerisinde yer alan Gökçetepe Tabiat Parkı mavi ve yeşilin her tonunu görüp, sadece doğanın sesleriyle dinlenebileceğiniz bir karavan tatili rotası. Dünyada kendi kendini temizleyebilen sayılı körfezlerden biri olan Saros Körfezi’ndeki Gökçetepe Parkı’nda yürüyüşler yapabilir, dilerseniz 15 dakika uzaklıktaki İbrice Limanı’na giderek dalış yapıp, su altı yaşamını deneyimleyebilirsiniz.
Çamlıköy Tabiat Parkı, Tekirdağ
Bahçeköy deresinin Karadeniz’e döküldüğü bir noktada, Karadeniz kıyısında yer alan Kastro tam adıyla Çamlıköy Tabiat Parkı karaçam ormanları ile kaplı. Dere kıyısında veya ormanlık alanda kamp yapma şansı tanıyan tabiat parkı sezonda biraz kalabalık olabiliyor.
Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı, Adapazarı
Adapazarı’nda yer alan Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı zenginleştirilen ormanlık alanı, göl manzarası, kara ve su kuşlarının yaşam alanı olmasıyla doğayla hiçbir filtre olmadan iç içe olacağınız yerlerden. Yemyeşil doğasında birkaç günlük dinlenme bile yenilenme hissi veriyor.
Yedigöller Milli Parkı, Bolu
Yedigöller Milli Parkı dört mevsim insana başka bir manzara sunuyor. Doğa tutkunlarının yılın 365 günü gitmekten asla vazgeçmediği milli park içerisinde kamp için belli bir alan ayrılmış. Deringöl ve Büyükgöl arasındaki geniş alan içerisinde kamp kurabilirsiniz. Büyükgöl tarafı manzaraları ile kamp için oldukça cazip.
Pürenli Yaylası, Bolu
Tam anlamıyla kendinizi doğaya teslim etmek istiyorsanız Pürenli Yaylası bunun için var olmuş sanki. Bir tesisleşmeden olmadığı, telefonun bile çok kısıtlı çektiği Pürenli Yaylası doğası ve manzarasıyla yenilenmek için harika. Karavanınızla tam donanımlı bir şekilde geldiğinizde burada geçireceğiniz birkaç gün size 10 günlük tatil hissi yaratacak.
Karagöl Tabiat Parkı, Bolu
Kıbrısçık Köyü’nde yer alan Karagöl, Bolu’nun doğal güzelliklerinden biri daha. Özellikle sonbahar sonu, kış sezonunda veya baharın ilk günlerinde geldiğinizde daha bakir ve sakin bir kamp alanı ile karşılaşabilirsiniz. Göl ve orman manzarası içerisinde kuşların sesini dinlemek size de iyi gelecek!
Borçka Karagöl, Artvin
Karadeniz’in en doğusunda, Artvin’de yer alan Borçka Karagöl Tabiat Parkı, yeryüzünün iltimas geçilen yerlerinden biri. Engebeli arazisi ve zorlu coğrafyasına rağmen zengin faunası ve endemik bitki türleri ile tabiatın en kıymetli köşelerinden biri olan Borçka Karagöl’de birkaç gece konaklayarak bu eşsiz doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Göl kenarında kamp yapılmasına izin verilmiyor. Göl çevresindeki ağaçlık alanlarda kamp yapabilirsiniz.
Şavşat Karagöl, Artvin
Ulaşımı biraz zorlu olsa da bunca zaman saklı kalmasının güzelliğini buna borçlu Şavşat Karagöl. Cittaslow şehirler listesinde yer alan Şavşat’ın cenneti Karagöl bir doğa müzesi gibi. Her ağacın gövdesini, dallardaki her yaprağı tek tek inceleme hissi uyandıran tabiat mucizesi kamp yapma imkanı ile doğa severlere bir lütufta bulunuyor. Gölü sarmalayan ağaçların sudaki yansımaları bir tablodan farksız. Tesisleşen kamp alanı işletme olarak da daha organize.
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Kuşadası
Avrupa Konseyi tarafından “Flora Biogenetik Rezerv Alanı” kabul edilen ve koruma altında olan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Türkiye’nin mutlaka görülmesi gereken karavan rotaları arasında. Biyo çeşitliliği, endemik türlerin varlığı ile doğal bir kamp alanından çok daha fazlası. Temiz ve doğal kıyıları ile sahip olduğu plajları, mağarası, tarihi köyü, trekking parkurları ile günlerce buradan ayrılmak istemeyeceksiniz.
Karagöl Kamp Alanı, İzmir
Mitolojik bir hikâyesi bile olan Karagöl, İzmir’den kısa bir araba yolculuğu ile ulaşabileceğiniz bir cennet. Jeolojik hareketler sonucu oluşan bu set gölü kıyısındaki ormanlık alan oldukça düzenli ve temiz. Yaz aylarında, hafta sonu kalabalık olsa da diğer mevsimlerde ve hafta içi günlerde tam anlamıyla dinginliği yakalayabileceğiniz kamp alanında gölü çevreleyen küçük patikalarda yürüyebilir, göle doğru eğilen ağaçlar çevresinde gezinen kuğuları seyre dalabilirsiniz. Kamp alanında telefon çekmiyor.
Mona Glamping Caravan Suites, Seferihisar
Henüz kendi karavanınızı edinmediyseniz Mona Glamping Caravan Suites sizi de düşünmüş! Farklı dizaynlara sahip 5 karavan, 3 adet glamping çadırı ve 1 Tiny House ile 10 dönümlük bir araziye kurulan Mona Glamping Caravan Suites doğa içerisinde tatil deneyimine yeni bir anlam katıyor. Doğada konforunuzdan ödün vermeden zaman geçirmek için tasarlanan kamp alanı Sığacık sahiline ve Teos Antik Kenti’ne 15-20 dakikalık bir mesafede. 2021 itibari ile 15 yaş üzeri (Adults-only) şeklinde hizmet veren, “Glamping & Wine” olarak konseptini yenileyen Mona Glamping Caravan Suites kesinlikle keşfe değer! Şarap tadım turları, hiking turları, ateş başı açık hava sineması, bisiklet turları ile çok keyifli vakit geçireceğinize şüpheniz olmasın! Burada konaklarken Seferihisar ve Sığacık civarını da rahatlıkla keşfedebilirsiniz.
Yazılı Kanyon, Isparta
Doğa ve tarihin iç içe olduğu Yazılı Kanyon aynı zamanda Likya Yolu’ndan sonra en uzun yürüyüş yolu St. Paul yolunun da bir parçası. Sahip olduğu yeşil doğa arasında süzülen Göksu Nehri harika manzaralar sunuyor. Yürüyüş, tırmanış rotaları sunan Yazılı Kanyon’da kamp yapacaksanız Kovada Gölü’ne de bir gününüzü ayırmanızı ve rotanıza Sagalassos Antik Kenti, Kuyucak (Lavanta Kokulu Köy) ziyaretlerini de eklemelisiniz.
Eğirdir Kovada Milli Parkı, Isparta
Karstik çöküntüler ile meydana gelen Kovada Gölü Milli Parkı doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış. 100’den fazla kuş türünün evi olan milli park içerisinde uzun yürüyüşleri sevenler için 2 farklı parkur var. Manzaraları kaçırmamanız için tasarlanan seyir noktalarından mavi ve yeşilin uyumunu yakalayabilirsiniz. Karavanlar için bir kamp alanı da mevcut.
Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Amasya
100’den fazla kuş türünün yaşadığı Yedikuğular Kuş Cenneti, Yedikur Baraj Gölü kıyısında yer alıyor. Önemli kuş alanı statüsünde olan parka kampa geldiğinizde farklı birçok kuş türünün cıvıltıları eksik olmuyor.
Borabay Gölü, Amasya
Yerlisine sorsanız, ağaç gölgelerinin sudaki yansımalarından dolayı buranın adı “Aynalı Göl”. Zümrüt yeşili gölüne gelip, manzaraya baktığınızda haksız olmadıklarını siz de göreceksiniz. Borabay Gölü, doğal bir set gölü. Dinlenme alanları, kamp alanı, yürüyüş parkurları, gölde kayıkla gezme imkanı gibi seçenekler ile tesisleşen Borabay Gölü manzarasına karşı güne uyanma deneyimini yaşamalısınız.
Soğuksu Milli Parkı, Ankara
Sıcak ve soğuk su kaynaklarının bulunmasıyla kaplıca olarak da anılan Soğuksu Milli Parkı bitki ve hayvan çeşitliliği yönünden oldukça zengin. Farklı kuş türlerinin yuvası olan milli park yürüyüş parkurları, bisiklet kiralama imkanı, kuş gözlem alanları ile eksiksiz bir keşif şansı tanıyor size.
Eğriova Yaylası, Ankara
Batı Karadeniz’in doğal zenginliğinin bir parçası olan Yenice Ormanları ekosistemi ve biyo çeşitliliği ile özel ve özgün bir tabiat alanı. Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından korunması gereken yerler listesinde tanımlanan Yenice Ormanları içerisinde yer alan Eğriova Yaylası ise kamp yapmak için en elverişli yer. Sarıçam ormanları ve gölet arasında yer alan Eğriova Yaylası’na kamp için tesis bulunmadığını, su dâhil tedarikli bir şekilde buraya gelmeniz gerektiğini de hatırlatalım.
Frig Vadisi, Afyonkarahisar
Son yıllarda verilen destekler ile turizmin yeni markası olan Frig Vadisi, Türkiye’de sizi hayran bırakan sürpriz yerlerden biri daha. 506 km uzunluğundaki parkuru ile Türkiye’nin en uzun yürüyüş parkuruna sahip olan vadinin tarihi tam 3000 yıl önceye dayanıyor. Friglerden kalan kaya yerleşimleri, kaya mezarlar, kiliseler, peri bacaları ile Kapadokya’yı aratmıyor. Turistik tesisleşmenin olmaması ile özgünlüğünü koruyan Frig Vadisi’nde uzun yürüyüşler yapmayı, bisikletle gezmeyi ve atlı rotaya dahil olmayı ihmal etmeyin.